טעימת תה מקצועית

טעימה מקצועית של תה

כדי לזהות את המאפיינים הייחודיים של סוגי תה שונים, מקפידים הסוחרים וטועמי התה המקצועיים לערוך טעימת תה מקצועית, המורכבת מן השלבים הבאים:

  • תהליך הטעימה נערך על שולחן טעימה, עליו מונחות קעריות ובתוכן עלי התה היבשים. כך טועמי התה יכולים למשש את העלים ולהתרשם ממראם טרם חליטתם.
  • בשלב הבא מוכנסים עלי תה במשקל אחיד של כ-2.8 גרם לתוך כלי חליטה בעל קיבולת של 150 מ"ל. על העלים נמזגים מים רותחים והכלי מכוסה כדי לאפשר חליטה נכונה של העלים. משך החליטה כשש דקות.
  • החליטה נמזגת לקעריות טעימה והעלים החלוטים מוצגים לפני הטועמים להתרשמות.
  • טועמי התה עוברים לאורך השולחן ובאמצעות כף טעימה שואבים אל חלל הפה מעט ממשקה החליטה. הנוזל "מגולגל" בחלל הפה ומסביב ללשון כדי לאפשר התרשמות מירבית מהטעם.
  • לאחר הטעימה יורקים הטועמים את הנוזל למרקקה.

טעימת תה מקצועית מתבצעת ללא תוספים כלשהם (סוכר, חלב וכו'). מטרת הטעימה היא בידוד של מרכיבי הטעם והריח. עם זאת, בטעימה המיועדת לקהל הבריטי מוסיפים כמות חלב קבועה כדי לזהות כיצד התה יתמזג עם חלב.
לאחר ביצוע הטעימה ניתן להוסיף לתה תוספות מגוונות בהתאם לטעם האישי, לקצר או להאריך את משך החליטה, להגדיל או להקטין את כמות העלים הנחלטים, להמתיק בסוכר או בדבש.

על הדמיון בין תה ויין:

תה ויין הם משקאות המלווים במסורת ארוכת שנים של ייצור וצריכה, ולשניהם השפעה כלכלית, חברתית ותרבותית עמוקה. בשנים האחרונות זוכים שני המשקאות לפופולאריות הולכת וגוברת, בעיקר בשל פריחת מגמת אורח החיים הבריא, המאוזן והמודע, לצד הרצון לזהות, להעריך ולהתענג על איכות.

בין התה ליין משיקים לא מעט קווי דמיון:

  • תה והיין הם משקאות המופקים מצמחים ועל כן הם מושפעים מן האיזור הגיאוגרפי בו גדלו, משינויים החלים בתנאי הקרקע והאקלים; בשניהם תהליכי העיבוד שעובר הצמח משפיעים על טעמו ועל איכותו של המוצר הסופי.
  • סביב תעשיית התה, בדומה לתעשיית היין, התפתח ענף של מומחים וטועמים מקצועיים, המסוגלים להבחין בדקויות הקיימות בין סוגי התה, ליצור תערובות תה חדשות ולסווג את התה במיומנות רבה לדרגות איכות שונות.
  • תה ויין הם משקאות טקסיים; לכן במקרים רבים הם מלווים בסדרת פעולות מוקפדת – החל משיטת אחסונם, דרך אופן הכנתם או מזיגתם וכלה בשלבי טעימתם. עבור טקסי התה שמורים כלי הגשה ייחודיים, שחלקם מגיע לדרגת אמנות של ממש. באופן דומה, גם את טעימת היין מלווים כלים ואביזרים המשמשים באופן ייעודי למטרה זו.
  • התה והיין הם משקאות "מעצבי אוירה", המשפיעים על מצב הרוח. שניהם נקשרים בתודעתנו לאירועים חברתיים וחגיגיים, או לעיתים למפגשים אישיים ואינטימיים.
  • דמיון נוסף בין המשקאות נעוץ בעובדה שהיכרות רחבה עם סוגים שונים שלהם, עם אזורי גידולם ואופני הפקתם, עם ההיסטוריה שלהם והמיתוסים שנוצרו סביבם, רק מעמיקה את ההנאה המופקת מן המשקאות הללו.
  • מחקרים מדעיים רבים מצביעים על סגולות בריאות הגלומות בשני המשקאות. אולם בעוד שהשפעותיו המבורכות של היין מותנות בצריכה מתונה של המשקה, אין הגבלה דומה באשר לצריכת תה (עבור מרבית האוכלוסייה).

מבחר מונחים מתוך הלקסיקון של טועמי התה

מומחי התה וטועמי התה המקצועיים משתמשים באוצר מילים הכולל מאות מונחים כדי לתאר את המראה, הטעם והארומה של התה.

Agony of leaves
הטלטלות של עלי התה מעלה ומטה בספל בעת מזיגת מי החליטה הרותחים.

Aroma
ריחו של עלה התה היבש, העלה החלוט ומשקה התה עצמו. ריחות טובים מוגדרים כפרחוניים או פירותיים. לעלים היבשים ולעלים החלוטים ישנה ארומה האופיינית לאזור הגידול שלהם או בית התה שייצר אותם.

Astringency
תחושת העקצוץ הנוצרת בפה מסוגי תה העשירים בפוליפנולים.

Bakey
מאפיין בלתי רצוי הנובע בדרך כלל מייבוש עלי התה בטמפרטורה גבוהה מדי.

Bergamot
"התפוז הסיני" - ברגמוט הוא פרי הדר קטן בצורת אגס, שמקורו בסין אך כיום גדל באיטליה. השמנים שלו משמשים לתיבול תה ארל גריי.

Body
"גוף" שילוב של משקל המשקה על הלשון, חוזק הטעם ותחושת המלאות בפה. מדורג על סולם שבין קל למלא.

Bright
מונח הבא לתאר עלה תה שנראה בוהק, סימן המצביע על ציפייה למצוא טעם רענן וחי, המעניק תחושת עקצוצים על הלשון. מאפיין רצוי בתה מובחר.

Brisk
מונח המתאר תה מלא חיות על הלשון. תה שהותסס ויובש כהלכה.

Chesty
עלי תה בעלי טעם לוואי וארומה של עץ הנובעים מתיבת העץ בה נארזו.

Colory
קטגוריית תה המעידה על משקה בעל צבע טוב.

Creaming Down
מונח המתאר משקעים, לעיתים מבעבעים, אשר צפים ועולים אל פני המשקה בכמה סוגים של תה שחור. מאפיין זה נחשב לבלתי רצוי ועלול להיווצר עקב שימוש במים מאיכות ירודה.

Dull
משקה בעל מראה עכור, מאיכות נמוכה.

Firing
ייבוש העלים באמצעות אוויר חם, או קלייה בווק, המיועד לעצירת תהליך התסיסה.

Flat
תה בעל טעם דל ושטוח, בעל איכות ירודה מצביע על חוסר טריות.
עשוי לנבוע מאחסון לקוי.

Flavory
בעל טעם ספציפי, מובחן.

Flowery
מונח המתאר עלים שלמים בעלי קצוות בהירים.

Fruity
פירותיות המאפיינת תה או-לונג משובח.

Gone off
תה חסר חיות וטעם, או בעל ריח רע.

Muddy
מונח לציון חליטה עכורה וחסרת ייחוד.

Musty
מטעם או ריח של עובש הנובעים מאריזה או אחסון לא טובים.

Orange Pekoe
מונח המציין עלי תה גדולים ושלמים.

Pekoe
נובע ממילה סינית שמתארת שערות לבנות כסופות בצד עלי תה מסוימים. מציין עלי תה קטנים ושלמים.

Peak
זהו הרגע הקסום בו הגוף, הטעם, ה-astringency והארומה חוברים יחד בפה לתחושה אקסטטית. לרוב מיוחס לסוגי התה שחור יותר מאשר לסוגי התה הירוק ואו-לונג.

Plucking
קטיף התה.

Pungent
תה חזק ובעל נוכחות.

Self drinking
תה טוב כשלעצמו, ללא צורך לערבב או להוסיף לימון, חלב או סוכר, משום שיש בו שילוב אידיאלי של טעם, גוף, צבע וארומה – ארבעת האלמנטים של תה מושלם.

Smooth
תה בעל טעם עגול ונעים.