דירוג תה

כיצד מדרגים תה?

דירוג תה הוא שיטה מקובלת לסיווג תה, המתייחסת לטיב עלי תה.דירוג תה משרת את העוסקים בענף סחר התה הבינלאומי, כמרכיב מרכזי באומדן ערכם הכספי של סוגי תה מגוונים. מומחי תה נעזרים בדירוג התה על מנת להעריך ולהשוות בין זני תה שונים הגדלים ומיוצרים ברחבי העולם. שיטת דירוג התה הנהוגה מתייחסת לדירוג תה שחור בלבד.

שני מרכיבים מרכזיים משפיעים על דירוג התה:
1. גודל עלי התה: עלי תה שלמים וגדולים מעלים את דירוג התה.
2. שיטת ייצור התה: קיימים שני אופני ייצור תה:

  • ייצור תה באופן מסורתי בשיטה הידנית.
  • ייצור תה ממוכן - מודרני (תהליך CTC - Crush, Tear. Curl).
    תהליכי ייצור ממוכנים נחשבים לכאלו הפוגעים בעלים וכתוצאה מכך נוצר תה ברמת דירוג נמוכה יותר.

בשונה מדירוג תה שחור, עבור תה ירוק ותה אולונג לא פותחה שיטת דירוג אחידה. לסוגי התה הללו קיימות שיטות דירוג מגוונות, המשתנות בין מגדל תה אחד לרעהו, בין מחוזות גידול התה וכד'. שיטות הדירוג הללו נשענות על מאפיינים אחרים מאלו המשפיעים על דירוג תה שחור. דירוג תה ירוק ותה אולונג מושפע מגורמים כגון: זן צמח התה, אזור ומחוז גידול התה ושלב הקטיף של עלי התה. דירוג תה ירוק ותה אולונג מצביע על טעמו ועל איכותו של התה.

דרגות התה

קיימות חמש דרגות עיקריות לסיווג תה:

  • D- Dust: "אבק עלי תה". זוהי הקטגוריה הנמוכה ביותר של דירוג תה שחור. אלו למעשה חלקיקי עלי תה ואבקת תה.
  • Fanning: בעיקר שברי עלי תה. דרגת תה נמוכה למדי.
  • BOP – Broken Orange Pekoe: עלי תה קטנים, או שברי עלים גדולים. נחשבת לדרגת הביניים של סיווג עלי התה.
  • OP – Orange Pekoe: עלי תה שלמים וגדולים, שנקטפו ללא ניצן הצמח.
  • FOP – Flowery Orange Pekoe: עלי תה שלמים יחד עם תפרחת צמח התה.

אל חמשת הסיווגים המרכזיים של התה, מצטרפים שני מאפיינים נוספים: Golden - לתיאור קיומם של גוונים מוזהבים בעלה התה, המעידים על איכותו ו- Tippy, אשר מציין את שפע נוכחותם של ניצני תה צעירים.
הסיווגים הבאים מעידים על תה בדרגה מובחרת, המכיל עלים שלמים ומלווה באחד משני המאפיינים הנ"ל:

  • GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe: עלי תה שלמים וצעירים, שקצותיהם מוזהבים, המלווים בפרחי צמח התה.
  • TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe: ניצן התה ושני העלים העליונים של צמח התה , בלוויית תפרחת צמח התה. זוהי הקטגוריה הגבוהה ביותר בדירוג התה.

גם בתוככי קטגוריית הדירוג הגבוהה ביותר קיים סיווג פנימי נוסף, לציון איכויות- העל של עלי התה:

  • FTGFOP – Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe: עלי תה בדרגה מובחרת.
  • SFTGFOP – Super Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe: דירוג התה הקיים הגבוה ביותר.

איכות התה

מומחי תה מעריכים את איכות התה בהסתמך על זן התה, אזור גידול התה, שלב קטיף עלי התה ותהליך ייצור התה.
שני אופני בדיקה נוספים מסייעים לקביעת איכות וטעם חליטת התה:
בדיקה מדעית: הערכה מבוקרת של איכות התה באמצעים כימיים ופיזיקאליים, כגון: ניתוח ההרכב הכימי של התה, ניתוח ספקטרום הצבעים של חליטת התה, שימוש ב"אף אלקטרוני" ועוד.
בדיקה חושית: סיווג איכות התה באמצעות החושים – טעם התה, ריח התה, מגע עלי התה ומראה התה: צורה, גודל וצבע העלים. בדיקה חושית היא הערכה סובייקטיבית של איכות התה, הנשענת על הידע והניסיון של טועמי תה מומחים .
בדיקה חושית היא עדיין הבדיקה המקובלת ביותר להערכת איכות התה.

סוגי תה מובחרים מרחבי העולם

תה דרג'ילינג (Darjeeling):
תה דרג'ילינג נחשב לאחד מסוגי התה האיכותיים, הטעימים והיקרים ביותר שקיימים בעולם. מקורו במחוז דארג'ילינג הנמצא בצפון מערב בנגל בהודו. שיחי התה גדלים על המדרונות הגבוהים והתלולים של הרי ההימלאיה ונהנים משמש הררית מחממת במהלך היום, מטמפרטורות נמוכות בשעות הלילה ומשפע גשמים. לתה דרג'ילינג ארומה עדינה ופרחונית, גוף קל וטעם מרומז של מוסקט. לגימת התה יוצרת תחושת עקצוץ קלה על הלשון, המעידה על איכותו. תה דרג'ילינג ידוע גם בכינוי: "השמפניה של התה" – בשל טיבו הנדיר, יוקרתו ויוקרו.

תה אסאם (Assam):
מחוז אסאם משתרע משני צידי נהר הברהמפוטרה בצפון מזרח הודו והוא אזור גידול התה הגדול ביותר בעולם. תה אסאם הוא תה שחור המצטיין בצבע, בטעם ובארומה חזקים ומובחנים. תה אסאם מתאים ללגימה בעיקר בארוחת בוקר ומשמש כמרכיב עיקרי בתערובות תה פופולאריות, כמו תה אינגליש ברקפסט.

תה נילגירי (Nilgiri):
נילגירי הוא אזור גידול תה בדרום מערב הודו. תה נילגירי הוא תה בעל עלים כהים, מהם מופקת חליטה מוזהבת, בעלת טעם וארומה עשירים ופירותיים. תה נילגירי משמש בעיקר לצריכה מקומית - הודית, למעט היבול המובחר של תה נילגירי (עלי תה שלמים), שנסחר בבורסות התה העולמיות בסכומי עתק.

תה ארל גריי:
תה ארל גריי הוא תערובת תה שחור מתובל, הקרויה על שמו של הרוזן והדיפלומט הבריטי צ'רלס ארל גריי. הרוזן ארל גריי נהג לערבב עלי תה שחור עם תמצית ברגמוט (תמצית הדרים), עפ"י מתכון סיני עתיק שהתגלגל לידיו. במאה ה- 18, שתיית תה שחור היוותה מנהג נפוץ בקרב חוגי האצולה הבריטית. באותה עת, רק עשירי הממלכה נהגו לשתות תה, בשל מחירו היקר. אצילי בריטניה נהגו להתהדר בעושרם באמצעות אירוח חברים לתה מנחה, שכלל שתיית תה שחור וכיבוד קל. במפגשים אלו זכה תה ארל גריי למקום של כבוד. ככל הידוע, תה ארל גריי הוא התה המתובל הראשון בהיסטוריה ונחשב עד היום כתה המתובל המפורסם ביותר בעולם.